open Menu
Blog

Vlog 03.06.2020 Als angst stiekem insluipt

“Doubt is simply 100% trust in a belief you don’t prefer; in a belief that is out of alignment with your True Self. There is no such thing as a lack of trust, doubt is not a lack of trust. It is trusting a belief you don’t prefer.” — Bashar

Van de week deed ik iets dat ik zelf heel spannend vond. De vlog die ik maakte was bloot en super kwetsbaar, en blijkbaar wilde mijn Mind daar dan iets voor terug namelijk… RESULTAAT.

Een resultaat zodat ik mezelf niet hoefde af te wijzen op het feit dat ik dit had gedaan. Als er resultaat is heb ik het namelijk ergens voor gedaan en dat maakt het dan stuk minder erg voor mijn ‘gedachten’.

Herken je dat? Dat je iets doet wat kwetsbaar is, of puur omdat je er zin in hebt, en dat de Mind er dan mee aan de haal gaat? Door de kans op afwijzing of zelfafwijzing zoekt de Mind resultaat om het minder erg te maken dat we ons bloot hebben gegeven, iets voor de ander hebben gedaan of gewoon iets gedaan hebben omdat we er plezier in hebben en het ons vreugde oplevert.

BEN JE GEK? Roept er dan een stem van binnen… en daar achteraan volgt een stormvloed van gedachten.

Eerder schreef ik een blog over Angst, Schaamte en Schuld dat heel mooi aansluit op dit patroon. In deze blog wil ik graag dieper ingaan op het gevoel van ZELFAFWIJZING.

Onze ware natuur is VOLMAAKT van zichzelf. Echter in de eerste 10 jaar van ons leven wordt ons van alles aangeleerd waardoor we negatieve overtuigingen en aannames over onszelf opdoen. Hier ontstaat de kern van ons zelfbeeld, die dan wel zelfafwijzing dan wel weerstand tegen zelfafwijzing veroorzaakt.

Angst is de diepe drijfkracht achter ons levenslange streven naar liefde en erkenning van anderen. We hebben niet geleerd hoe dit aan ons zelf te geven en we vergeten onze volmaakte ware natuur.

Ik ga dit proces beschrijven naar aanleiding van het voorbeeld van de vlog:

Wanneer ik een hele kwetsbare vlog online zet, waarin ik mijn ziel bloot leg aan de wereld, wil mijn angst heel graag liefde en erkenning. Dat zoek ik in de vorm van resultaat. Als het resultaat anders is dan ik verwacht had, komt er méér angst. Eerst in de vorm van gedachten aan afwijzing door anderen.

Namelijk… stel je voor dat mensen mij stom vinden, of dom, of belachelijk. Stel je voor dat ze achter mijn rug om mij uitlachen. En nog veel meer van dit soort gedachten. Deze ‘gedachten’ zijn echter mijn gedachten over mijzelf. Ik wijs mijzelf af, loop weg bij mezelf en bij de intentie die ik had tijdens het maken van de vlog.

Ik volg op dat moment een negatieve overtuiging over mijzelf, en versmelt met deze pijnlijke gedachten die mij weer herinneren aan andere keren van lijden. En zo vindt er nog meer zelfafwijzing plaats, en zo volgt er een vicieuze cirkel.

Kortom, er bestaat een patroon in denken, voelen en gedrag. Mijn geest verliest het contact met zichzelf en leeft in een wereld van projecties en automatismen.

Verlies de hoop niet…

Inmiddels heb ik namelijk geleerd om wakker en alert te blijven; te blijven letten op de signalen van mijn fysieke lichaam. In dit geval voel ik een ongemakkelijk, onbestemd gevoel in mijn buik. Mijn ‘ikje’ zoekt een schuilplaats, wil de angst en de pijn niet voelen. Mijn Mind vindt allerlei excuses om geen pijn te hoeven ervaren, laat staan te doorvoelen. Er volgt een gedachtenstorm met hele degelijke, redelijke argumenten over deze situatie en hoe ik mij hier uit kan redden. Hoe ik de schade nog zou kunnen beperken.

Ik ben mij bewust ben van deze gedachten zonder in de storm te geraken. Dan besef ik dat ze mij proberen te weerhouden van pijn en afwijzing. Als ik de gedachten volg, komt dat echter ten koste van iets waar ik zoveel plezier in beleef(= de vlogs maken).

Ik adem 4 tellen in en 4 tellen uit, dat doe ik een aantal keer terwijl ik mij op mijn hart focus. Vaak zeg ik hardop of in mijzelf: “STOP, you have no power over me!”

Terwijl ik adem en focus, maak ik mijn hart zacht, en maak ik connectie met mijzelf, met mijn zachtheid. Er komt ruimte. Met de ruimte gelijk ook het vreugdevolle gevoel dat ik heb als ik de vlogs maak.

Zie hier het resultaat…

Als je interesse hebt hoe dit ‘bewustzijnsproces’ jou in jouw leven kan helpen, begeleid ik je daar graag bij… neem vrijblijvend contact me mij op.

Vandaag kies ik voor vertrouwen, voor liefde, en doe ik waar ik mij gepassioneerd in voel…Wat doe jij?