open Menu
Blog

Vrouwencirkel

“A circle of women may be the most powerful force known to humanity. If you have one, embrace it. If you need one, seek it. If you find one, for the love of all that is good and holy, dive in. Hold on. Love it up. Get naked. Let them see you.Let them hold you. Let your reluctant tears fall. Let yourself rise fierce and love gentle. You will be changed. The very fabric of your being will be altered.” – Jeanette LeBlanc

Wat is een vrouwencirkel?

Nu vraag je je wellicht af ‘wat is nou eigenlijk een vrouwencirkel? Vrouwencirkels bestaan al eeuwen in verschillende vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld rode tenten, maar ook maancirkels meditatiecirkels, etc. Wat al deze cirkels met elkaar gemeen hebben is dat de vrouwen in een kring bij elkaar zitten. De kring symboliseert en zorgt voor gelijkwaardigheid. We zijn allemaal verschillend, hebben onze eigen unieke kwaliteiten, wijsheid, ervaringen en toch zijn we allemaal verbonden, samen één.

De cirkel biedt de vrouwen erin een ‘sacred space’, een veilige ruimte waar ze kunnen delen, uitwisselen, leren en groeien. Een plek waar alle rollen achter je gelaten kunnen worden, de maskers mogen af en je mag jezelf volledig laten zien. Een plek waar je al je krachten en je kwetsbaarheden mag laten zien, waar je mag ervaren dat je gedragen en geliefd wordt en volledig mag zijn wie je op dat moment bent.

Deze cirkel wordt in eerste instantie georganiseerd en geleid door mijzelf en Fiona van Straathof. Dit betekent niet dat wij de leiding hebben. De bedoeling is dat de vrouwencirkel zich ontwikkelt naar een zelfsturend samenzijn, waar eenieder haar krachten en inspiratie mag delen met de anderen.

De eerste twee bijeenkomsten zal de cirkel open zijn, zodat de drempel om toe te treden laag is en iedereen zich welkom voelt. Daarna zouden we graag naar een gesloten cirkel toe willen ontwikkelen, zodat de groep steeds hechter kan worden en er een gevoel van veiligheid en vertrouwen ontstaat. Concreet zal dit betekenen dat de cirkel uit maximaal 12 vrouwen zal bestaan die een keer per maand een middag of een avond samen komen. Een vrouwencirkel kan bestaan uit bekenden, maar dat hoeft niet per se.

Delen is helen. In de cirkel delen we ervaringen en gevoelens, wisselen we verlangens uit, mediteren we samen en doen we oefeningen die je helpen om dieper in je lijf aanwezig te zijn en dichter bij jezelf te komen. Samen zullen we verkennen wat wij als cirkel fijn vinden en belangrijk vinden om te doen.

Een ‘sister’ geeft jou geen antwoorden, maar wel de ruimte en de mogelijkheid om te voelen. Je ervaart dat alles wat in jou leeft er gewoon mag zijn, alles mag besproken worden. Zij deinst niet terug voor ongemak of confronterende vragen die jou de weg naar binnen wijzen en de mogelijkheid bieden tot inzichten te komen over jezelf.

Onze intentie is om van de vrouwencirkel de ideale plek te maken om alle aspecten van jezelf als vrouw te verkennen, erkennen of herkennen. Een plek waar je thuis kan komen bij jezelf, een plek waar ruimte is voor jou om dichter bij jezelf te komen, omringd en gedragen door andere vrouwen.

Waarom deelnemen aan een vrouwencirkel?

Stress verlaat een vrouwenlijf via drie belangrijke paden:

1) Een goed orgasme

2) Rust, stilte, afzondering, stilte mediatie

3) Knuffelhormoon oxytocine

De meditatieve weg van vrouwen is heel anders dan die van mannen. Waar mannenlichamen vaak genoeg hebben aan een orgasme en/of een periode van rust, stilte en afzondering, hebben vrouwen net iets meer nodig. Ja, voor vrouwen werken orgasmes ook zeer ontspannend, maar onze meditatieve weg is helemaal anders. Meditatie bij vrouwen gaat over beweging, over flow, over je lijf mee laten stromen op muziek met een of andere vorm van dans, dat ontspant het vrouwenlijf. Tot slot is er het knuffelhormoon oxytocine. Oxytocine is de grootste vijand van cortisol (het stress-hormoon) en wordt aangemaakt door je verbonden te voelen, door gezien worden in je krachtige kwetsbaarheid, door zachte aanraking of een massage.

Je lijf zal je dankbaar zijn en je belonen met oxytocine als je thuiskomt van een cirkel die ‘veilig, heilig en vanzelfsprekend’ voor je voelt.

Wees welkom!

Praktische informatie:

We komen samen met een groep vrouwen en gaan daadwerkelijk in een cirkel op de grond zitten in een rustgevende, fijne ambiance. De avond bestaat in ieder geval uit een meditatie, een ontdekkingstocht naar een bepaald(e) thema of vraag en het delen van deze dingen met elkaar. Het is een plek waar ruimte is voor jou om dichter bij jezelf te komen, omringd en gedragen door andere vrouwen.

De cirkel is voor dit jaar vol. Maar meld je vooral aan voor de nieuwsbrief er volgend data voor ‘Rite of the Womb’ vrouwencirkels in de zomermaanden. 

Meer weten over ons?

Keren Cogan 

Fiona van Straathof